VARAŽDINSKE COPRNICE

VARAŽDINSKE COPRNICE  - Ulaznice

Za više informacija i/ili sudjelovanje, prijavi se!

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za VARAŽDINSKE COPRNICE. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

U suradnji sa Gornjogradskim coprnicama iz Zagreba, nastao je turistički obilazak Varaždina na temu vještica i vještičarenja. Tvrtke Omnes Artes i Tura udružile su snage s povijesničarkom Martinom Findrik i osmislile još jednu mističnu šetnju gradom, a prvu takvu u Varaždinu.

Promatranje većine svjetskih društva i kultura dovodi do zaključka kako je u jednom razdoblju u povijest, pa i sadašnjosti, u njima postojalo vjerovanje u biće natprirodnih sposobnosti kojem nadijevaju ime vještica. U europskom društvu ona je prisutna od antičkih vremena do današnjih dana. Doduše danas ćemo teško naići na osobe koje će reći da vjeruju u postojanje vještica ili coprnica, kako ih nazivaju sjevero-zapadnoj Hrvatskoj. Ipak bilo bi pogrešno reći kako je vjerovanje u njih u potpunosti nestalo. U nekim dijelovima Hrvatske moguće je naići na pokojeg pojedinca koji će za neku nedaću optužiti coprnicu. Ostatak je to jake tradicije koja je bila poprilično raširena čak i u 20. stoljeću. 

U neposrednoj okolici Varaždina, na obroncima Ivanščice, postoje sela u kojima još uvijek žive ljudi koji će znati prepričati priče iz naroda. Legende o coprnicama se provlače kroz njihova djetinjstva i odrastanje. Kažu da je Ivanščica jedno od poznatih mjesta njihova okupljanja.

Vještičarenje se veže uz ruralne dijelove Hrvatske, a takav je slučaj i u našim krajevima, govore nam stari dokumenti. Coprnice su živjele u okolici Varaždina. U grad su redovito dolazile na plac gdje su prodavale svoje ljekovite pripravke, proricale budućnost i uspostavljale kontakte s ljudima. Manje je poznato da su vješticama proglašavane i nevine žene. Neke od njih su bile, za ono vrijeme, slobodnijeg ponašanja, neke su bile izrazito lijepe, neke izrazito ružne, neke su bile bogate udovice, neke siromašne sakupljačice ljekovitih trava. Zapravo, svaka je žena mogla biti optužena da je vještica. 

Koja je njihova veza s Varaždinom? Osim spomenutog placa, vještice su dovodili u grad na suđenje i mučenje. Postoji nekoliko lokacija koje možemo povezati s njihovim postojanjem, od zgrade danas poznate pod nazivom “žitnica” kod starog grada gdje su bile zatočene pa do podruma u današnjoj Županijskoj palači gdje su bile mučene. Spaljivane su u današnjem Brezju tako da će to mjesto ostati izvan pješačke ture gradom.