Sigur Ros

Sigur Ros  - Ulaznice

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Sigur Ros. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Sigur Rós je islandska post-rock skupina, koja u svojoj glazbi koristi elemente klasične glazbe i minimalizma. Skupina je poznata po specifičnom načinu pjevanja i glasu pjevača Jón Þór (Jónsi) Birgissona.


Sastav je dobio ime po Jónsijevoj mlađoj sestri Sigurrós (u prijevodu na hrvatski, ime bi značilo "Pobjednička ruža"), koja se rodila na isti dan kada je i sam sastav osnovan.


Prvi album koji je postigao uspjeh izvan granica Islanda bio je Ágætis byrjun ("Dobar početak"). Glas o ovom albumu brzo se proširio i uskoro je od strane kritičara bio istaknut kao jedan od najboljih albuma tog vremena.


Nakon izdavanja Ágætis byrjuna, sastav je postao poznat po Jónsievom karakterističnom načinu sviranja električne gitare gudalom, kreirajući na taj način neobičan i fluidan zvuk električne gitare.


Bubnjar Ágúst napustio je sastav nakon snimanja Ágætis byrjuna i zamijenio ga je Orri Páll Dýrason. 2002. godine izdali su dugo očekivani album. Sve pjesme s ovog albuma bile su bez imena, iako je sastav naknadno na njihovoj službenoj stranici objavio imena tih pjesama. Isto tako, pjesme nisu na islandskom, već na izmišljenom jeziku koji se naziva Vonlenska (na engleskom "Hopelandic"), jeziku koji se sastoji od slogova bez nekog značenja, a povezan je sa fonologijom islandskog jezika. Prema riječima članova sastava, slušatelj bi trebao sam na temelju svojeg osobnog doživljaja pjesama imenovati i pjesme i album.


Peti studijski album sastava je Með suð í eyrum við spilum endalaust, snimam je s producentom Floodom u Reykjavíku i izašao je 23. lipnja 2008. godine. Album je donio neke promjene u odnosu na njihove prijašnje uratke, na pjesmama ima manje gudačkih instrumenata i veći je udio gitara. Na ovome albumu se nalazi i prva pjesma koju su snimili na engleskom jeziku "All Alright", dok su sve ostale pjesme na islandskom, izuzev pjesme "Festival" na kojoj Jónsi koristi izmišljeni jezik Vonlenska.


Vonlenska nije pravi jezik kojim se koriste ljudi, budući da nema gramatičku strukturu te riječi nemaju značenja, niti se one mogu razlikovati. Karakteriziraju ga emotivno nabijeni slogovi i fonemi. Sastav ga opisuje kao jezik koji pristaje sviranoj glazbi jer se glas koristi kao jedan od instrumenata. Većina slogova koje Jónsi pjeva ponavljaju se više puta u pjesmi, a u slučaju albuma, ponavljaju se u cijelom albumu.