Richard Bona Group

Richard Bona Group  - Ulaznice

Za više informacija i/ili sudjelovanje, prijavi se!

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Richard Bona Group. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču


Basist, pjevač i kantautor porijeklom iz Kameruna, Richard Bona konačno će nastupiti u Zagrebu u sklopu Musicology Barcaffe Sessions. Koncert Bona u pratnji banda održat će se 09. ožujka 2019. u Tvornici kulture čime započinje i proljetni koncertni serijal Musicology Barcaffe Sessions. 
Rođen u glazbenoj obitelji u malom selu u Kamerunu, pa je glazba bio prirodan odabir i put. Rođen u siromašnoj obitelji, ali s velikom ljubavi prema glazbi sam je izradio i prvi instrument na kojem počinje svirati već s četiri godine, balfaon. Kasnije je “stvorio” i svoju prvu gitaru i to tako što je najlon, koji su koristili za ribolov, razvukao preko starog i dotrajalog rspremnika za gorivo otpisanog motocikla. Kako i sam kaže jazzom se počeo baviti iz financijskih razloga, nakon što ga je vlasnik prostora u kojem je s bandom svirao tradicionalnu afričku glazbu, zatražio da sviraju isključivo jazz. Od tog trenutka Bona upoznaje potpuno novi glazbeni svijet, ali za njega to znači i potpuno novi smjeru života. Iako mu je jazz obilježio taj novi životni put kroz cijelu  karijeru bježi od svrstavanja u bilo koji glazbeni pravac.
S 22 godine Bona emigrira u Njemačku gdje započinje glazbeno obrazaovanje. Seli se u Francusku gdje nastavlja s obrazovanjem, ali ne prestaje svirati. Nekoliko godina kasnije, sredinom devedesetih seli u New York. Dolaskom u New York postaje prepoznatiljiv i podiže “drugačiju”prašinu u etabliranim jazz krugovima. Oduševio je kolege, ali i publiku i kritičare svojim nesvakidašnjim vještinama muziciranja, komunikacijom sa stagea i ogromnim talentom. Fanovi ga prozivaju “Afričkim Stingom”, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali ono što ga definira kao vrhunskog glazbenika je povezanost s publikom koju ostavruje na svakom nastupu. Njegov vokal, istinska vještina i dominacija bassom, unikatna moć pisanja pjesama i mogućnost da nauči svirati bilo koji instrument samo gledajući kako ga netko svira donosi mu rijetku poziciju  afričkih umjetnika na visokom svjetskom nivu. 
 Dodjeljene su me neke od najznačajnih i najprestižnijih nagrada i priznanja u glazbi, pa se tako može pohvaliti „Victoires du Jazz Award“ za najboljeg internacionalnog umjetnika 2004.g.,ali i s 3 nominacijama i jednim osvojenim Grammyem za album Speaking of Now 2002.g. Svirao je i surađivao s velikanima poput Michael Sterna, George Bensona, Pat Methenya, John Legenda i mnogim drugima.