Neno Belan & Fiumens

Neno Belan & Fiumens  - Ulaznice

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Neno Belan & Fiumens. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Nenad Belan (Split, 2. veljače 1962.) je hrvatski kantautor, pjevač i skladatelj pop-rock i zabavne glazbe mediteranskog izražaja.


Rođen u Splitu 2.2.1962., trenutačno živi u Rijeci, nekad frontman popularnog splitskog sastava Đavoli, s kojima je u kratkom roku postigao veliki uspjeh na području bivše Jugoslavije, te ostavio pregršt evergreenova iza sebe, kao sto su "Pričaj mi o ljubavi", "Stojin na kantunu", "Bambina", "Dani ljubavi", "Ja volim je", "Ostani uz mene", "Dugo toplo ljeto", i druge.


Nakon raspada sastava 1991., 1992. godine seli u Zagreb, a 1995. godine i u Rijeku, te nastavlja sa uspješnom solo karijerom i održava kvalitetan stvaralački kontinuitet, tako da je i 1990-ih godina objavio niz uspješnih pjesama kao sto su "Sunčan dan", "Vino noći", "Rock galama", "Dotakni me usnama", "Ponoćna zvona", "Ivona" i druge, a danas je solo izvođač uz prateće Fiumense.


Njegova glazba je pod direktnim utjecajem The Beatlesa i općenito pop-rock zvuka 1960-tih, te zvuka rock'n'rolla 1950-ih, kao i dalmatinskih etno melodija i talijanskog belcanta, odnosno kancone, a nisu mu strani ni koketiranja sa drugim stilovima (latino, reggae, ska, itd..).


Posljednji u nizu hitova kao što su "Jer je pjesma dio nas", "Oceani ljubavi", "Ulicama grada (Pjesma sreće)", "Kiša", "Anđela, anđele", "Galeb", "Kad plima se diže", "Rijeka snova", "Divojka sa juga" i "Srce od leda" svoju privlačnost temelje na retro zvuku Belanovog crvenog Gretscha, vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu.


Iako diskografski nije pretjerano aktivan posljednjih godina, Neno Belan & Fiumens redovito održavaju koncerte diljem cijelog prostora nekadašnje bivše države Jugoslavije. Zajednički album Rijeka snova donio im je 2008. nagradu Porin za najbolji pop album.