Atomsko sklonište

Atomsko sklonište  - Ulaznice

Grupa koja je donijela potpuno novi pristup YU rocku!

Za više informacija i/ili sudjelovanje, prijavi se!

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Atomsko sklonište. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Atomsko sklonište je hrvatska rock grupa iz Pule osnovana 1976. godine. Prvu postavu činili su Boško Obradović (osnivač i vođa), Sergio Blažić (vokalni solist), Saša Dadić (Bubnjevi), Dragan Gužvan (gitara) i Bruno Langer (bas). Kasnije im se pridružuje Eduard Kancelar (klavijature).


Potpuno nov pristup u SFRJ donijeli su svojom žestinom i multimedijalnim projektom: tekstovima, scenskom pojavom te umjetničkim fotografijama kojima su se predstavljali javnosti. Na koncertima su nastupali okruženi bodljikavom žicom, u isparanoj odjeći, praćeni pirotehnikom, a ponekad su znali scenografiju obogatiti sa stotinama otvorenih kišobrana (kao simbolima zaštite. Nitko od članova grupe ništa nije govorio tokom koncerata, nije bilo najava pjesama, zahvaljivanja publici... Jedan od najznačajnijih nastupa na kojem su se predstavili širem rock'n'roll auditorijumu, bio je na Boom festivalu u Novom Sadu, krajem 1977.


S RTV Ljubljana potpisuju prvi ugovor 1970-ih, a prvi album im izlazi 1978. To je jedan od najupečatljivijih prvenaca ex- yu rocka. Album je zaprepastio kritičare svojim neobičnim konceptom i drugačijim pogledom na svijet. Tekstovi su bili nešto što tada (a ni kasnije) nije postojalo na ovim prostorima. Tekstopisac Boško Obradović je na prvom albumu ponudio mnoštvo potresnih i kataklizmičkih stihova. Obradović je u svojim tekstovima obrađivao socijalne, političke i antiratne teme.


Najveći nastup Atomci ostavaruju na beogradskom hipodromu 1981. godine kada pred 50-60.000 posjetilaca nastupaju kao nosioci programa prvog dana dvodnevnog festivala "Hipodrom '81".


Njihov najprodavaniji album je „Mentalna higijena“ izdan 1982. godine. Te iste godine su dobili nagradu za najbolju grupu.


Godine 1985., bend sudjeluje u svjetskoj humanitarnoj akciji „Band Aid“.


Kasnije godine im obilježava pokušaj prodora na strano tržište te iz tog razloga snimaju tri albuma na engleskom jeziku. Uspijevaju ući na američku „Top 100“ listu.


U svojoj dugogodišnjoj glazbenoj karijeri, bili su predgrupa bendovima Motorhead, Uriah Heep i Whitesnake.


Tijekom godina postava Atomskog skloništa se mijenjala (nekad i zbog smrti članova), a sadašnji članovi su Bruno Langer (vokal, bas-gitara), Ranko Svorcan (gitara) i Stjepan Bobić (bubnjevi).