Učitavanje...

Slobodne Ansambl LADO ulaznice

Bez ocjene

Napišite Fan Report

Trenutno nema Fan Reporta za Ansambl LADO. Budi prvi koji će napisati Fan Report


O izvođaču

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO najavljuje posebni kulturni spektakl u Spaladium Areni. Do sada najveći hrvatski koncert predstavnika najljepše hrvatske glazbene i plesne tradicije pod sloganom Čuvajmo naše blago očekuje nas 1. prosinca u 19 sati. Posjetitelji će imati priliku uživati u najmodernijoj glazbeno scenskoj čaroliji ikad viđenoj kad je ansambl LADO u pitanju.

LADO će Spličanima predstaviti potpuno novi cjelovečernji program Ispod duba stoljetnoga. Novi program prikazuje neke od koreografija koje su nagrađivane kako na domaćim, tako i na inozemnim natjecateljskim festivalima, kao i koreografije koje na repertoar Ansambla LADO prvi put donose pjesme i plesove Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu. Ovim programom Ansambl LADO najavljuje svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa pripremljenog za svoju vjernu publiku.

U razdoblju do 5. listopada ulaznice se mogu kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni od 70 kn, 100 kn, 120 kn, 160 kn. Djeca, učenici, studenti, umirovljenici i članovi KUD-ova uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na stalan popust na cijenu ulaznice koja iznosi 60 kn.


«Ispod duba stoljetnoga
»  popis točaka programa

 

Prvi dio:

1. Ispod duba stoljetnoga krade Veles mladog Boga – pjesme i plesovi karlovačkog Pokuplja
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbena obrada: Marko Robinić

2. Baška j' malo selo – kanti i tanci mjesta Baška na otoku Krku
Koreografija i glazba: Goran Knežević

3. Na Hati – pjesme i plesovi Hrvata sjevernog Gradišća
Koreografija: dr. sc. Ivan Ivančan
Glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan, Siniša Leopold

4. Gradišćanske jačke
Scenski postav: Stjepan Perko
Glazbena obrada: Marijan Makar

5. Preko Drave – plesovi Hrvata iz mađarskog dijela Podravine
Koreografija: Ivan A. Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar

6. Vijalo se šibje vibje – hommage mome ocu (molvarske pjesme i plesovi)
Koreografija: Andrija Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar


Drugi dio:
 

1. Kolovođo, diko naša – pjesme i plesovi Hrvata iz Boke kotorske
Koreografija: Andrija Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar

2. Kreni kolo – posavske pjesme i plesovi
Koreografija: Gordan Vrankovečki
Glazbena obrada: Mirjana Crnko, Zoran Jakunić

3. Op đikac, naš je Lapac – pjesme i plesovi iz Like
Koreografija i glazba: dr. sc. Ivan Ivančan

4. Plesovi sutlanskog kraja
Koreografija: Senka Jurina
Glazbena obrada: Zdravko Završki

5. Zelinski mužikaši
Glazbena obrada: Alan Kanski

6. Mi jim ne bumo sveču držali – fragmenti međimurske svadbe
Koreografija: Goran Knežević
Glazbena obrada: Dražen Varga

11. studenoga 1949. ukazom Vlade NR Hrvatske, osnovan je Državni zbor narodnih plesova i pjesama (DZNPiP). U prvim godinama poslije Drugoga svjetskog rata pojavile su se u zemlji mnogobrojne amaterske folklorne skupine, među kojima je na vrh ljestvice izbila folklorna sekcija Omladinskog kulturno- umjetničkog društva "Joža Vlahović" iz Zagreba pod umjetničkim vodstvom prof. Zvonimira Ljevakovića. Već 1947. godine ta grupa bilježi zavidan međunarodni uspjeh - drugo mjesto, odmah iza poznatog Ansambla Igora Mojsejeva, na prvom Svjetskom festivalu omladine u Pragu.

Koristeći se svojim velikim iskustvom, krstareći terenom, Ljevaković prikuplja dragocjenu građu narodne tradicijske baštine i tako prikupljeni materijal umjetnički obrađuje i podređuje zahtjevima scene. Zahvaljujući znanju i profinjenom estetskom osjećanju za boju i sklad, kao i osobnom zalaganju prof. Zvonimira Ljevakovića na terenu, danas Ansambl LADO raspolaže iznimno bogatom kolekcijom originalnih narodnih nošnji, od kojih mnoge imaju muzejsku vrijednost. Pune dvadeset i četiri godine (do odlaska u mirovinu) prof. Ljevaković bio je umjetnički i duhovni vođa Ansambla LADO, njegov najuspješniji koreograf, autor mnogih folklorno-scenskih umjetničkih djela, čija se muzička i koreografska rješenja zasnivaju na autentičnom izrazu i elementima naše narodne umjetnosti. Mnogobrojna visoka međunarodna priznanja Ansamblu LADO, izvanredan uspjeh kod publike i stručne kritike u zemlji i inozemstvu, bez sumnje su zasluga i dugogodišnjeg predanog rada prof. Zvonimira Ljevakovića.

Već od prvog nastupa, 4. veljače 1950. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pokazala se jasna usmjerenost Ansambla LADO na hrvatsku tradicijsku glazbu i običaje. Tada su izvedeni Krčki tanac, Dalmatinsko kolo - poskočica Linđo, Slavonsko kolo, Vrličko kolo, Bunjevačko momačko kolo, Pokupski svatovski drmeš, Balun iz Istre i Posavski plesovi.

1974. godine je dr.sc. Ivan Ivančan postaje novi umjetnički voditelj Ansambla LADO. Dr.sc. Ivančanov značajan doprinos repertoaru Ansambla LADO, zajedno s mnogobrojnim koreografijama koje je stvorio za niz amaterskih ansambala u Hrvatskoj, izdvojio ga je na području folklora u ovoj zemlji.

Put koji je zacrtao Zvonimir Ljevaković, a nastavio dr.sc. Ivan Ivančan, slijedili su i umjetnički ravnatelji Hanibal Dundović (1983-1991) i Ivan Ivančan ml. (od 1992), dugogodišnji iskusni suradnici Ansambla. Dundović je tada, uz pomoć Tomislava Uhlika i Bojana Pogrmilovića, intenzivirao, a Ivančan mlađi u potpunosti afirmirao velike vokalne i instrumentalne potencijale Ansambla (uvijek prisutne, ali nedovoljno eksponirane) samostalnim vokalnim koncertima, samostalnim nastupima orkestra i snimkama na nosačima zvuka.

Tijekom polustoljetnog rada Ansambla LADO, s posebnim obzirom prema stilu rustikalnog pjevanja, kao i sviranju na narodnim glazbalima, pažljivo se pristupalo obradi glazbene sastojnice svake koreografije, ali i samostalnih glazbenih točaka. Za glazbenu djelatnost Ansambla osobito su se brinuli u ranijim godinama Božo Potočnik, a poslije muzički rukovoditelji Dinko Fio (1975-1980), Tomislav Uhlik (1983-1985) i Bojan Pogrmilović (1985-1998). Već niz godina folklorni zbor uvježbava Dražen Kurilovčan koji, uz povremene vanjske suradnike, ravna koncertnim izvedbama Ansambla.

Od prosinca 1990. godine LADO s jednakim uspjehom priređuje cijelu seriju koncerata pučke crkvene glazbe, od kojih su najpoznatiji već tradicionalni božićni koncerti u Zagrebačkoj katedrali i korizmeni koncerti u okviru "Pasionske baštine".

Na mnogim je gostovanjima, u Hrvatskoj i izvan nje, Ansambl LADO snimao nosače zvuka, video-spotove, TV i radio-emisije, ostavljajući trajni zapis o folklornom izrazu zaustavljenom u jednom trenutku, o načinu njegove glazbene obrade i o vrsnoći njegove izvedbe. 


Alarm za ulaznice

Primajte obavijesti o budućim događajima i događanjima.

Prvi saznajte kada vaš omiljeni izvođač dolazi na eventim.hr