Novosti

Drum'n'Bass tvorac Goldie za Velesajmu!

Tuborg Open Air - napokon u Zagrebu!  

datum i vrijeme događaja 22 tra

Nakon sjajnog zimskog izdanja, glazbena platforma Tuborg Open Fair ovog proljeća doživljava novo izdanje. U petak, 22. svibnja u paviljonu 9. zagrebačkog Velesajma Tuborg Open Fair domaćoj publici u goste dovodi legendarnog tvorca drum'n'bassa i jednog od najutjecajnijih albuma u povijesti elektronske glazbe – 'Timeless'.


Ovaj proljetni Tuborg Open Fair je također je i zagrebački launch party Outlook festivala. Headliner Goldie te večeri bit će u odličnom društvu jer uz njega čekaju nas i beogradski zločesti dečki Bad Copy, hrvatski otac Outlook festivala Mmmeniga, live drum'n'bass projekt Drumroll kao i domaćini Chew the Fat! Croatia. Jednodnevni događaj s odličnim lineupom i vrhunskom tehničkom produkcijom pomiče granice klupskog iskustva i izdvaja se kao jedan od najboljih događaja ovog proljeća.


GOLDIE


Glazbeni pionir, graffiti umjetnik, drum'n'bass ikona i začetnik, DJ i glumac, sve su identiteti koje preuzima Goldie. S više od 20 godina na sceni i 3 milijuna prodanih ploča po cijelom svijetu, stalnim radom u sferi dizajna i vizualne kulture, Goldie spada u jednog od najcjenjenijih umjetnika današnjice. Od ranih početaka kao graffiti umjetnik, preko utjecaja hip-hopa i junglea, Goldie je uz inovacije transformirao britanski undergorund zvuk u veliki svjetski pokret i utjecao na rađanje drum'n'bassa. Od tamne trake “Terminator” koja je 1992. godine označila revoluciju u breakbeatu, preko osnivanja sada već kultne drum'n'bass etikete Metalheadz, Goldiev rad je 1995. obilježio album “Timeless” koji označava prijelomni trenutak u rađanju drum'n'bassa. Album je spojio ispresijecane i slojevite melodije s bassom, jungleom te simfonijskim, atmosferičnim zvukovima i ženskim vokalima, a proglašen je jednim od top 50 albuma elektronske glazbe, te se našao i u knjizi “1001 album kojeg morate poslušati prije smrti”. Goldie je poznat i po svojim ulogama u filmovima kao što su “Snatch” ili “James Bond / The World is Not Enough”, a uz stalan rad u glazbi, te doktorat iz umjetnosti i društvenih znanosti, Goldie je proglašen i jednom od najutjecajnijih osoba koja živi u vrijeme kraljice Elizabete. Kameleon koji uspješno spaja sve sfere umjetnosti nastupit će na ovogodišnjem Outlook festivalu, a Tuborg Open Fair je prilika doživjeti zašto je Goldie kralj drum'n'bassa. Njegov nastup začinit će MC LowQui koji osim s njim surađuje i s imenima kao što su Andy C, DJ Marky, Black Sun Empire ili pak Skream.


BAD COPY


Bad Copy je hip hop sastav iz Beograda nastao 1996. godine, a čine ga nerijetko kontroverzni trojac Sky Wikluh, Timbe i Ajs Nigrutin. Iza sebe imaju četiri studijska albuma - "Orbod mebej", "Sve sami hedovi”, "Najgori do sada" i “Krigle” objavljen nakon dvogodišnje pauze u radu. Za to vrijeme trojac je iza sebe su ostavio značajan broj solo projekata i suradnji s istaknutim balkanskim hip-hoperima poput Marčela, Ede Maajke i Beogradskog sindikata. Među njima se izdvaja album “43zla – Sve same barabe” na kojem su se Ajs i Timbe udružili sa članovima Prti Bee Geea, crnogorskih Who See i mladim MC-ima Blind Businessom, Kibuom i Bvanom. Sada već kultni album “Krigle”, na kojem se nalazi veliki regionalni hit “Esi mi dobar”, samo je jedna stavka iz cjelokupne karijere koju obilježavaju rap himne "Uno Due Tre", "Možeš Ti To", "Bad Copy Zoor" ili pak "Idemo Odma".


 


MMMENIGA


Mmmeniga je poznatiji kao Vedran Meniga, a počeo je kao bubnjar u legendarnom šibenskom punk bendu Nula, da bi nastavio bubnjati za Radikal Dub Kolektiv koji je u live formaciji objedinjavao dub, reggae, ska ili punkrock. Danas je jedan od najaktivnijih ljudi po pitanju promocije bass glazbe u Hrvatskoj te osoba iza Outlook festivala i vlasnik Pozitivnog ritma koji je domaćin svim događajima na lokaciji Fort Punta Christo u Puli. Izdavač PDV Recordsa, promotor i DJ, Mmmeniga je jedna od središnjih figura hrvatske alternativne i glazbene scene.


DRUMROLL


Drumroll je live drum'n'bass projekt Janka Novoselića (bubanj - Kozmodrum, Strobelyx, TBF, Tobogan) te Bogumila Kulage poznatijeg i kao Theron Tourett (synthevi - ABOP, Sinestet). Iskusni i priznati glazbenici zadužili su domaću klupsku scenu djelovanjem u nizu projekata, a posebno za ovu priliku te gostovanje velikog Goldiea odlučili su predstaviti Drumroll te demonstrirati kako zvuči drum'n'bass izveden uživo uz set bubnjeva i širok dijapazon synth zvukova.

CHEW THE FAT! CROATIANajistaknutiji zagrebački klupski program, Chew The Fat! CRO, i ovim događajem nastavlja seriju sjajnih gostovanja. Nakon što su doveli Sigmu, dvostruke vlasnike #1 UK Top 40 hita, te ove zime bili domaćini Tuborg Open Fair izdanja koji je ugostio Frictiona, CTF! Cro i ovoga puta diže ljestvicu. Rezidenti programa Yesh i DMT, uz podršku MC Tone Tuora i vj -polygona na vizualima, osigurat će masni bass i dokazati zašto su referentna točka za bass glazbu u regiji.


Outlook festival, jedan od najvećih festivala bass glaze i soundsystem kulture, održava se od 3. - 6. rujna na tvrđavi Punta Christo kraj Pule. Uz Goldiea nastupit će i imena kao što su SBTRKT, Jurassic 5, Roni Size Reprazent live, Noisia i Trojan Sound System.


Tuborg Open Fair


http://openfair.hr/


https://www.facebook.com/OpenFair