Učitavanje...

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

Ronald Hynd / Ferenc Lehár

Vesela udovica

Baletna komedija u 3 čina

Produkcija je nastala uz suglasnost Australskog baleta i uz srdačnu pomoć: Verlag Felix Bloch Erben, Berlin/ Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG, Zürich.

Nije riječ o zabuni:  Leharova „Vesela udovica” u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta! Britanski je koreograf Ronald Hynd 1975. godine preradio popularnu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskog baleta. Odabir teme je tada bio nešto novo, naime u to vrijeme nitko nije pokušao postaviti operetu na baletnu pozornicu.

Priča nas vodi u 1905. godinu u izmišljeni grad Pontevedro, gdje je u pariškom veleposlanstvu sve naglavačke: bankrot prijeti gradu i diplomatima ugrožava živce. Jedina im je nada doći do kapitala tako što će udati prebogatu udovicu za njenu staru ljubav. Kroz sve ovo međutim strada veleposlanikov brak. Uzalud, diplomacija nije potrebna samo u politici

Najljepši dijelovi predstave sastavljene od velikih tabloa su dueti i solo dijelovi koji omogućuju prikazivanje karaktera, nadopunjeni često komičnim dijelovima s pantomimom. Koreograf se odlično snalazi s karakternim plesovima u II. činu, iako na čudan način uz glazbu južnoslavenskog karaktera vidimo i jednu poljsku mazurku ( Istina, ova se simpatična varka može pripisati Leháru.). „Vesela udovica” je dobitna mješavina svih sastojaka potrebnih da se gledateljstvo dobro zabavi i uživa u Lehárovoj čudesnoj glazbi. Dokaz je uspjeh ovog baleta koji neprekidno traje duže od 40 godina. Mađarska premijera ovog komada održana je 22. veljače 2014. U Kazalištu Erkel u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta.