Orašar u Arsenalu

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

Vrhunski svjetski baletani na pozornici Arsenala

Balet Orašar, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, stiže u Zadar!

U srijedu, 11. prosinca s početkom u 20h, svega desetak dana uoči Božića, gledatelji u Ilirijinom Arsenalu imat će jedinstvenu priliku, uz glazbu virtuoznog Čajkovskog, doživjeti priču o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte.

Radi se o najčarobnijoj božićnoj bajci koja je ispričana putem tradicionalne baletne koreografije jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.
Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled ovoj klasičnoj priči putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene video projekcije koja neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevniju baletnu i plesnu publiku.

Ovo je sasvim jedan novi i moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom će, u čarobno adventsko vrijeme, zadarska publika imati priliku uroniti u atmosferu Božića i božićne čarolije.

Trupa Ukranian Classical Balleta, koju čine neki od najkvalitetnijih baletana svijeta, nastoji kroz svoje nastupe pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta na međunarodnoj baletnoj sceni.

Kao dokaz njihovog velikog međunarodnog iskustva stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava, a samo u 2018. su imali preko 70 izvedbi Orašara, proputovavši s predstavom Europu i Kinu. Nakon publike diljem svijeta upravo zadarska publika ima priliku uživati u spoju vrhunskih baletnih pokreta i veličanstvene klasične glazbe.
U trupi plešu prvoklasni plesači, točnije solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara s preko 20 godina plesnog iskustva i koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju visoku tradiciju tradicionalnog ruskog baleta i baletne škole. Većinu navedenih umjetnika hrvatska publika već poznaje te su ih imali prilike gledati u rasprodanim baletnim predstavama, poput Radio&Juliet, Quatro te The Great Gatsby Ballet.

Za potrebe ove predstave dvorana Arsenal u Zadru postaje kazalište koje će prožeti duh i čarolija Božića.
Zadrani imaju priliku doživjeti predstavu zbog koje se uvijek traži ulaznica više i koja je redovito rasprodana na svim svjetskim pozornicama.