mizar rijeka 2022 - Ulaznice

Mizar

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

Kultna makedonska grupa Mizar 03.06. stiže u riječki Pogon Kulture!!! PAŽNJA! Prvih 50 kupaca ulaznice za koncert Mizara na dar dobiva ekskluzivnim CD koji će sadržavati 4 potpuno nove pjesme i 4 starije već objavljene. Kupci s oznakom + FREE MIZAR CD, za preuzimanje istog, trebaju se javiti u riječki Dallas Music Shop ili na ulaz, na dan koncerta. !!


Riječki koncert u Pogonu Kulture druga je postaja Mizarove turneje koja dan ranije (02.06.) starta u Ljubljani, a već se idući (04.06.) nastavlja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja "Ljeto u MSU".


Kultna makedonska gothic rock grupa, nastala je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Njihovo ime na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja, a svojim su stvaralaštvom mnogima bili zvijezda vodilja.

Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku, u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i vizantijskih tradicija, upakirane u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom slavenskom pjevanju. Zbog njihovog jedinstvenog avangardnog zvuka i imidža, privrženosti pravoslavnim kršćanskim tradicijama i makedonske neovisnosti, bivši socijalistički režim stavio ih je na crnu listu. Unatoč svemu, Mizar je dobio veliku medijsku pozornost na području bivše Jugoslavije, ali i Izvan njezinih granica.

Status kultnog benda postigli su ponajviše zahvljajujući istoimenom albumu prvijencu iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je, sad već nezaboravan hit 'Devojka od bronza', a uz autorske pjesme objavili su i zapaženu pjesmu 'Zlatno sonce', obradu makedonske narodne pjesme 'Zajdi zajdi'. Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svjetski gothic rock trend koji je u to vrijeme bio aktualni glazbeni pravac.

Svoje drugo ukazanje (referenca na objave album) imali su 1991. godine kada objavljuju drugi studijski album "Svjat Dreams 1761 - 1991". Naslovna pjesma interesantna je obrada hita grupe Eurythmics 'Sweet Dreams', vokalno interpretirana staroslavenskim crkvenim izričajem, uz tradicionalnu slavensku glazbenu podlogu. S albuma se izdvajaju i pjesme '1762', obrada narodne makedonske pjesme 'Dom' te pjesma 'Dumanje'.

Tijekom 2000-ih, Mizar je imao još tri ukazanja: 2004. - "Kobna ubavina", 2007. - "Pogled kon cvetnata gradina" i 2010. - "Deteto i beloto more" u izvedbi Mizara i Harmosina - višečlanog bizantskog crkvenog zbora.

Najnovije šesto ukazanje, najavljeno je 2020. pjesmom 'Galeb'. To je bio i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih materijala koje je Mizar objavio tijekom 2021.: 'A Day Is Coming / Доаѓа Ден', 'Luzna / Scar', 'Messengers Of The Downfall' (Glasnici na padot)' i '1903', pjesma o slobodi pjevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom prije gotovo 50 godina. 'Izgoren od ova sonce' (Burned By This Sun) nova je pjesma objavljena početkom 2022.


Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je skladatelj, gitarist i idejni vođa grupe Gozard Čapovski, a u Ljubljanu, Rijeku i Zagreb, dolazi s novom, šesteročlanom postavom Mizara, predstaviti šesti studijski album.


***


Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, uz pratnja koja mora kupiti ulaznicu.

Djeca do 7 godina ulaze besplatno.