Učitavanje...

Ljeto u MSU 2019 - Ulaznice

Podaci o događaju

BORGHESIA
Ljeto u MSU
Subota 22.06.2019.

“Protiv kapitulacije umjetnosti, radoznalosti, jednakosti, solidarnosti, zadirkivanja, različitosti, iznenađenja, suosjećaja, neprilagođenosti, spontanosti, civilnog društva, utopije, dvojbe, snova, slobode, strasti, empatije, buntovništva i kritičke misli...”

Slovenački pioniri elektronske muzike i video umjetnosti se vraćaju sa novim studijskim albumom ‘“Proti kapitulaciji”. Duo Aldo Ivančič i Dario Seraval je u Jugoslaviji osemdesetih godina uspio stvoriti vlastiti audio-vizuelni jezik, koji je doprineo rascvjetu europske electronic body music scene. Njihova izdanja za nezavisne izdavače PIAS smatraju se za jedne od vrhunaca mračnih elektronskih zvukova 80. godina. Svoju viziju seksapilnog i jezivog EBM-a je Borghesia zamrznula na kraju prošlog milenija. Novu epizodu počela je pisati 2009. godine sa proširenom postavom. Povratnički album “And Man Created God” (Metropolis Records, 2014) predstavljao je stilski preokret prema žanrski neopterečenom zvuku, koji je pokazivao bezuslovno ljubav do istorije muzike. U tom duhu je nastajala i nova ploča.

“Proti kapitulaciji” (‘Protiv kapitulacije’) predstavlja spajanje primarnog, nepredvidljivog i potresnog zvuka industriala, konceptualnog pristupa art rocka i njihove prepoznatljive, morbidno privlačne atmosfere. Stilski novitet se nalazi u kompleksnijim i prozračnim aranžmajima u duhu berlinskog razdoblja Davida Bowieja. Album otvara pjesma “Odprite muzeje”, obilježena sa slobodnom plutajućom formom i mrkom atmosferom nekontroliranog nacionalizma. Ceremonijalni temperament pjesama “Kons” i “Moj črni tintnik” dodatno poudara karakterističke libidinalne gruve. Na pjesmama “Destrukcije” i “Evropa umira” bend sa lanca pusti svoja eksperimentalna nadahnuća. Suočeni smo sa filmskom zvučnom kulisom za umirajuću Evropu. Tu ima još klubovima bliska “Jaz protestiram”, neobična industrial koračnica, dostojna didžej seta Helene Hauff. Omotički i hipnotički tonovi vokalista Daria Seravala, Irene Tomažin Zagoričnik, Jelene Rusjan i Iva Poderžaja ubrano dopunjavaju ponekad plesne, ponekad paranoidne, ali uvijek neuhvatljive instrumentalne linije gitarista Andraža Mazija i Saše Benka. Kaotičku višeslojnost je pod utjecajem Luigija Russola, autora manifesta The Art of Noises (1913), kroz kolažiranje ritmičkih linija, semplova, terenskih i instrumentalnih snimaka, fragmenta Stravinskog i narodno-zabavne muzike, bježnih zvokovnih cut-up elemenata te vokala iskristalizirao i povezao Aldo Ivančič.

Album bazira na svevremenski poeziji Srečka Kosovela (1904-1926). Kraški »Nikola Tesla modernističke poezije« se u svom kratkom ali plodonosnom životu razvio u jednog od lucidnijih kritika tadašnje europske politike i fan brzog tehnološkog napretka. Kosovel je bio poet, koji je pre Burroughsa izmislio cut up tehniku i pre Bowieja napisao pjesmu ‘Heroes’. Njegove i te kako aktualne riječi su bile bombe, koje su padale po sterilnom parlamentarizmu i malograđanstvu. Danas su ponovo oživljene u muzici Borghesie, koja sa Kosovelom ponavlja slogan “otvorite muzeje za nacionalizam” i druge mrtve ideje.

Album “Proti kapitulaciji” je snimio, producirao, miksao i masterizirao Aldo Ivančič. Vizuelni izgled albuma je rad mladog svestranog slovenačkog umjetnika Matej Stupica, vizuelni dodatak njihovih koncertnih nastupa pa tandema Boštjan Čadež i Lina Rica. Album izlazi 23. oktobra 2018. za Moonlee Records u digitalnom formatu, na CD-u i kao dupla vinilna ploča.

U vremenu, kad mladi producenti pokušavaju reprodukovati izvorni EBM zvuk, Borghesia se rađe usmjerava prema neistraženim potencialima. Rezultat je tajanstvena zvučna psihoanaliza europskog srca. “Proti kapitulaciji” je mračno i psihedeličko putovanje, koja budi srhljiv osječaj nužnosti... koliko nužno može i mora zvučiti svaki poziv protiv kapitulacije.

________________________________

novoj sezoni LJETA U MSU očekuje vas 6 nezaboravnih koncerata najboljih rock i art bendova regije na atraktivnim lokacijama – krovu, garaži i na platou kod tobogana Muzeja suvremene umjetnosti! Jedinstveni multimedijalni program već šesto ljeto za redom tradicionalno subotama donosi spoj vrhunskih umjetničkih sadržaja po načelu čak „5 u 1: glazbafilmizložbeperformansi i književna čitanja!

Odavno ljeto u Zagrebu nije iščekivano s toliko uzbuđenja jer ove godine na najposebniju pozornicu u gradu dolaze sve same žanrovske poslastice iz cijele regije! Sezonu 8.6. otvaraju najbolji etno art bend KRIES, a nakon njih, neprikosnoveno najbolji art rock sastav regije svih vremena – ikone avangardne, čuveni LAIBACH u sklopu velike europske turneje na krovu Muzeja suvremene umjetnosti 15.6. priredit će pravi audio-vizualni doživljaj za sva osjetila! Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka.

Drugi slovenski bend i europska art-dance klupska atrakcijaBORGHESIA na repertoaru je 22.6., dok je subota 29.6. rezervirana za legendarni sarajevski bend LETU ŠTUKE, autore najboljeg pop rock albuma sezone. THE STRANGE, sastav kojeg čine bivši članovi The Bambi Molestersa, predvođeni multitalentiranim Chrisom Eckmanom, liderom legendarnih The Walkaboutsa, na krovu MSU-a za sve poklonike atmosferičnog alternativnog pop-rocka i americane sviraju 6.7. Sezonu ćemo zaokružiti 13.7. velikim povratničkim koncertom najvećih hrvatskih hip-hop legendi – TRAM 11!

Kroz spoj glazbe, filma, književnosti, te vizualne i izvedbene umjetnosti program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti, a koji će omogućiti približavanje suvremene umjetnosti i kulture što široj publici.

Tako u sklopu Ljeta u MSU, uz 6 sjajnih koncerta najboljih bendova u regiji, po cijeni jedne ulaznice, ove godine moći ćete posjetiti dvije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti – natječajnu izložbu „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj koja pružareprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, te veliku izložbu novih radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“.

Jedinstven multimedijski program i ove će godine uključivat će i umjetničke akcije i performanse domaćih umjetnica i umjetnika koji će se održavati u različitim prostorima MSU-a, vezujući se tako uz, te afirmirajući različite prostorne elemente zgrade Muzeja. Izbor autora/ica temeljen je kako na raznolikosti njihovih umjetničkih izričaja i medija koje prilikom stvaranja koriste (zvuk, slika, novi mediji, tijelo i pokret), tako i na uvrštavanju autorica i autora različitih dobnih skupina u program.

Usto, već drugu godinu Ljeto u MSU uključivat će i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija. Ideja je da se u brzim i dinamičnim književnim čitanjima spoje već dokazani, etablirani autori, velika književna imena s onima koji su tek na početku svojeg književnog puta, ali su već objavili hvaljene i/ili nagrađene knjige i pokazuju velik potencijal.

I, već tradicionalno, nova sezona Ljeta u MSU uključivat će projekcije najboljih filmova sezone MSU kina - Best of Metropolis. Ne repertoaru su glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, srpski kriminalistički Južni vjetar, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami, a uz koncert Laibacha – film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.

Projekcije će se prikazivati subotama prije početka koncerta u dvorani Gorgona MSU-a u tri termina s početkom u 17.30, 19.00 i 20.30 sati. Podsjećamo da je broj mjesta u dvorani ograničen (ukupno 233 sjedala koja nisu numerirana) pa se dvorana popunjava prema dolasku posjetitelja. 

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM, a od 2.5. i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn. 

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana

Urednik programa književnih tribina: Andrija Škare

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

_____________________________________________ 

Djeca i osobe s invaliditetom ne ulaze besplatno.
Koncert će se održati na krovu ili na platou kod tobogana.