Ljeto u MSU 2019

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju


Ljeto u MSU: Letu Štuke


Južna terasa MSU-a (kod tobogana), subota, 29.6.2019. u 21 sat


Bosanskohercegovačka rock grupa Letu Štuke osnovana je 1982. godine, kad je kultura punka i novog vala u bivšoj Jugoslaviji bila na svojem vrhuncu. Prva postava grupe razišla se doduše nedugo nakon njenog osnutka, a na scenu se vraćaju tek 2005. godine na inicijativu Dine Šarana. Podršku novom okupljanju benda dao je i aranžer, producent i perkusionist  Đani Pervan (koji se u međuvremenu iz Sarajeva odselio u Pariz i postao članom nove postave Rundek Cargo orkestra). Nove pjesme i novi zvuk benda dali su jasan znak da su Letu štuke na početku nove glazbene ere. U toj aktualnoj iteraciji, svirka benda je drugačija od punka prve faze - intimna, istinita, pa i bolna. Stare glazbene karijere očito su evoluirale u nov glazbeni pristup, čime Letu štuke postaju jedan od svjetski rijetkih bendova čije novo okupljanje nakon duge stanke nije tek "money reunion", niz koncerata za brzu zaradu, nego ono isto što je njihova muzika bila i nekad - rock and roll. I sa sadašnjim zvukom, Letu štuke u punoj su snazi, a njihovi koncerti najavljeni u raznim gradovima Europe.


Dino Šaran, frontmen grupe Letu Štuke o nadolazećem koncertu u MSU: 'Veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili poziv za koncertnim nastupom na krovu Muzeja suvremen umjetnosti u sklopu šeste sezone Ljeta u MSU. Koliko čujemo radi se o vrlo atraktivnoj zagrebačkoj koncertnoj lokaciji gdje do sada još nismo imali priliku svirati a na kojoj su već svoje koncerte imala respektabilna glazbena imena regije što je još dodatna privilegija i čast. Javna tajna je da se uvijek veselimo ponovnom susretu sa zagrebačkom publikom, a i sam grad uz kojeg nas vežu lijepe uspomene i iz kojeg je prije više od 15 godina i krenula naša glazbena avantura ima posebno mjesto u našoj biografiji. I ovog puta publici jamčimo odličnu zabavu uz naše kako već provjerene songove tako i pjesme s našeg aktualnog albuma 'Topla voda'. Vidimo se 29. lipnja i mantramo da bude vedro i zvjezdano nebo.“


Uz koncert benda Letu Štuke, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti samostalnu izložbu umjetnice Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“ te izložbu  jednog od najznačajnijih njemačkih umjetnika druge polovice 20. stoljeća Sigmara Polkea "Glazba nerazjašnjenog porijekla".


Uz izložbe, prije početka koncerta, u 20.30 sati očekuje vas i performans umjetnice Selme Banich.


Performansom NO LOVE FOR A NATION umjetnica će se obračunati sa samom sobom i s onima zbog koji si već dugo ponavlja: Izvedi to ili nastavi snositi posljedice. I pred publikom će dati riječ.


Danas, kada postajem neustrašiva,


Dajem časnu riječ da ću biti prkosna i odvažna.


I biti odana drugarica;


Da ću prozreti svakog tko


U ime nacije, države i teritorija


Mrzi, muči i zabranjuje.


Da neću šutjeti niti pognuti glavu ni pred kim.


Da ću bezobzira na posljedice,


Razvijati sestrinjstvo i slobodu izraza.


I braniti slobodarske ideje.


 


Izvolite prisustvovati.


 


Također, već tradicionalno, u dvorani Gorgona MSU-a moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ovoga puta prikazujemo dokumentarni film redateljice Petre Seliškar „Moj svijet je naopačke“ u tri termina 18.00, 19.15 i 20.30 sati.  Film je kombinacija živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Ježek je bio popularan glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer; publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu, pjesnik i, iznad svega, majstor pjesme.


I ove godine u sklopu Ljeta u MSU očekuje vas književni program, a u subotu, 29.6. u 20 sati na terasi MSU-a (ispred kafića) ugostit ćemo nagrađivanog pisca i antikvara Zorana Malkoča te njegovog mlađeg kolegu, nagrađenog pisca i novinara Nikolu Leskovara. Malkočeva nova zbirka priča Umro Supermen (Fraktura, 2018) i Leskovarov debitantski roman Tijelo od soli (Jesenski i Turk, 2018), osim pohvala, dijele originalnu i pomaknutu atmosferu, iščašenu pripovjednu perspektivu i interes za kontinentalne krajeve Hrvatske nakon rata.


Ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2019 – LETU ŠTUKE možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena ulaznica za koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn!


________________________________


novoj sezoni LJETA U MSU očekuje vas 6 nezaboravnih koncerata najboljih rock i art bendova regije na atraktivnim lokacijama – krovu, garaži i na platou kod tobogana Muzeja suvremene umjetnosti! Jedinstveni multimedijalni program već šesto ljeto za redom tradicionalno subotama donosi spoj vrhunskih umjetničkih sadržaja po načelu čak „5 u 1: glazbafilmizložbeperformansi i književna čitanja!


Odavno ljeto u Zagrebu nije iščekivano s toliko uzbuđenja jer ove godine na najposebniju pozornicu u gradu dolaze sve same žanrovske poslastice iz cijele regije! Sezonu 8.6. otvaraju najbolji etno art bend KRIES, a nakon njih, neprikosnoveno najbolji art rock sastav regije svih vremena – ikone avangardne, čuveni LAIBACH u sklopu velike europske turneje na krovu Muzeja suvremene umjetnosti 15.6. priredit će pravi audio-vizualni doživljaj za sva osjetila! Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka.


Drugi slovenski bend i europska art-dance klupska atrakcijaBORGHESIA na repertoaru je 22.6., dok je subota 29.6. rezervirana za legendarni sarajevski bend LETU ŠTUKE, autore najboljeg pop rock albuma sezone. THE STRANGE, sastav kojeg čine bivši članovi The Bambi Molestersa, predvođeni multitalentiranim Chrisom Eckmanom, liderom legendarnih The Walkaboutsa, na krovu MSU-a za sve poklonike atmosferičnog alternativnog pop-rocka i americane sviraju 6.7. Sezonu ćemo zaokružiti 13.7. velikim povratničkim koncertom najvećih hrvatskih hip-hop legendi – TRAM 11!


Kroz spoj glazbe, filma, književnosti, te vizualne i izvedbene umjetnosti program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti, a koji će omogućiti približavanje suvremene umjetnosti i kulture što široj publici.


Tako u sklopu Ljeta u MSU, uz 6 sjajnih koncerta najboljih bendova u regiji, po cijeni jedne ulaznice, ove godine moći ćete posjetiti dvije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti – natječajnu izložbu „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj koja pružareprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, te veliku izložbu novih radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“.


Jedinstven multimedijski program i ove će godine uključivat će i umjetničke akcije i performanse domaćih umjetnica i umjetnika koji će se održavati u različitim prostorima MSU-a, vezujući se tako uz, te afirmirajući različite prostorne elemente zgrade Muzeja. Izbor autora/ica temeljen je kako na raznolikosti njihovih umjetničkih izričaja i medija koje prilikom stvaranja koriste (zvuk, slika, novi mediji, tijelo i pokret), tako i na uvrštavanju autorica i autora različitih dobnih skupina u program.


Usto, već drugu godinu Ljeto u MSU uključivat će i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija. Ideja je da se u brzim i dinamičnim književnim čitanjima spoje već dokazani, etablirani autori, velika književna imena s onima koji su tek na početku svojeg književnog puta, ali su već objavili hvaljene i/ili nagrađene knjige i pokazuju velik potencijal.


I, već tradicionalno, nova sezona Ljeta u MSU uključivat će projekcije najboljih filmova sezone MSU kina - Best of Metropolis. Ne repertoaru su glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, srpski kriminalistički Južni vjetar, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami, a uz koncert Laibacha – film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.


Projekcije će se prikazivati subotama prije početka koncerta u dvorani Gorgona MSU-a u tri termina s početkom u 17.30, 19.00 i 20.30 sati. Podsjećamo da je broj mjesta u dvorani ograničen (ukupno 233 sjedala koja nisu numerirana) pa se dvorana popunjava prema dolasku posjetitelja. 


Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM, a od 2.5. i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn. 


Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a


Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro


Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana


Urednik programa književnih tribina: Andrija Škare


Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković_____________________________________________ 


Djeca i osobe s invaliditetom ne ulaze besplatno.
Koncert će se održati na krovu ili na platou kod tobogana.