Komedija TAKSIMETAR  - Ulaznice

taksimetar_split20 - Ulaznice ©

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

[ OBAVIJEST ORGANIZATORA - Osmišljavači zabave j.d.o.o. ]


Predstava Taksimetar, koja se trebala održati 8.5.2020. u Splitu, otkazana je zbog nemogućnosti održavanja.


Kupci povrat sredstava mogu ostvariti na prodajnom mjestu na kojem su ulaznice kupljene.


Ako ste ulaznice kupili putem stranice www.eventim.hr, povrat sredstava bit će izvršen na terećenu karticu.
TAKSIMETAR
Goran Vojnović


REŽIJA
Moamer Kasumovic 


IGRAJU
Adem Smailhodžić / Irfan Ribic 


O AUTORU:


Goran Vojnović rođen je u Ljubljani 1980. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani, te je jedan od najcjenjenijih slovenskih književnika, scenarista i filmskih reditelja novije generacije. Njegova prva dva romana “Čefuri raus” i “Jugoslavija, moja domovina”, osvojili su kritičare i čitatelje, a doživjeli su i svoje uspješne pozorišne adaptacije.


Autor je dugometražnih filmova Piran-Pirano (2010.) i Čefuri raus (2013.) te više kratkih filmova. 


O TEKSTU: 


Vojnović kroz priču jednog taksiste propituje današnje savremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude. Smještajući glavnog lika, taksistu, na ulicu, autor se kroz njegove interakcije s raznim likovima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Ovo je predstava sastavljena od kratkih sličica, koje sve zajedno čine jednu savremenu fresku, u kojoj se svi prepoznajemo. Goran je pošten čovjek, taksista u srednjim godinama, koji je odavno propustio sve prilike koje je imao i na koncu je donio možda krive životne odluke. 


Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima. 


RIJEČ AUTORA: 


Svakome u životu dođe trenutak za naplatu. Od nas samih zavisi da li ćemo u tom trenutku biti sretni i ispunjeni. Da li ćemo biti spremni u tom trenutku gurnuti ruku u svoju džep? Ipak moramo biti svjesni kako svi na ovom proputovanju imamo svoj taksimetar. Svako ima svoju brzinu. I svaki taksimetarotkucava na svoj način.