Komedija TAKSIMETAR - Ulaznice

Komedija TAKSIMETAR - Ulaznice ©

Dostupni datumi

Podaci o događaju

Zbog trenutne situacije u svijetu i vladinih akcija u vezi suzbijanja širenja novog koronavirusa, zatvorena su mnoga prodajna mjesta. To znači da mnogi kupci nemaju mogućnost traženja povrata za odgođene/otkazane događaje u rokovima koje su odredili organizatori. U interesu svih je zaštititi zdravlje i dobrobit građana. Stoga je donesena odluka o obustavi svih povrata za otkazane i odgođene događaje. Obustava će ostati na snazi sve dok se situacija u zemlji ne riješi i omogući povratak u javni život. Nakon prestanka ograničenja javnog života u zemlji, obavijestit ćemo vas o novim datumima događaja i povratka.

[OBAVIJEST ORGANIZATORA - Osmišljavači zabave j.d.o.o.]

''Zbog vladine preporuke o odgađanju događanja iznad 100 ljudi predstava TAKSIMETAR planirana za 21.03. u splitskoj Lori odgađa se za 08.05.2020.u 20 h.

Već kupljene ulaznice vrijedit će za novi termin. U slučaju da Vam novi termin ne odgovara, ulaznice možete vratiti od 13.03.2020. do 28.03.2020. na prodajno mjesto gdje ste ih i kupili. Ako ste ulaznice kupili putem stranice www.eventim.hr, molimo Vas da nam se javite na info@eventim.hr do 28.03.2020. ''


TAKSIMETAR
Goran Vojnović

REŽIJA
Moamer Kasumovic 

IGRAJU
Adem Smailhodžić / Irfan Ribic 

O AUTORU:

Goran Vojnović rođen je u Ljubljani 1980. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani, te je jedan od najcjenjenijih slovenskih književnika, scenarista i filmskih reditelja novije generacije. Njegova prva dva romana “Čefuri raus” i “Jugoslavija, moja domovina”, osvojili su kritičare i čitatelje, a doživjeli su i svoje uspješne pozorišne adaptacije.

Autor je dugometražnih filmova Piran-Pirano (2010.) i Čefuri raus (2013.) te više kratkih filmova. 

O TEKSTU: 

Vojnović kroz priču jednog taksiste propituje današnje savremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude. Smještajući glavnog lika, taksistu, na ulicu, autor se kroz njegove interakcije s raznim likovima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Ovo je predstava sastavljena od kratkih sličica, koje sve zajedno čine jednu savremenu fresku, u kojoj se svi prepoznajemo. Goran je pošten čovjek, taksista u srednjim godinama, koji je odavno propustio sve prilike koje je imao i na koncu je donio možda krive životne odluke. 

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima. 

RIJEČ AUTORA: 

Svakome u životu dođe trenutak za naplatu. Od nas samih zavisi da li ćemo u tom trenutku biti sretni i ispunjeni. Da li ćemo biti spremni u tom trenutku gurnuti ruku u svoju džep? Ipak moramo biti svjesni kako svi na ovom proputovanju imamo svoj taksimetar. Svako ima svoju brzinu. I svaki taksimetarotkucava na svoj način.