lovran classic 2022 - Ulaznice

5. Festival klasične glazbe "Lovran classic"

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

FESTIVAL UMJETNOSTI GLAZBE I PLESANJA

FUGiP 2022.

5. Festival klasične glazbe Lovran classic

Svi koncerti se održavaju na Trgu sv. Ivana, Stari grad Lovran

All concerts will be held at St. John’s square, Lovran Old town

07.07.2022. u 21.00 sati / July 7th 2022. at 9.00 p.m.,

VEČER KLASIČNOG FOLKLORA- OTVORENJE FESTIVALA

CLASSICAL FOLKLORE EVENING- FESTIVAL OPENING

Metod Sironić, flauta/flute

Marta Karolina Cader, klavir/piano

Jelena Tihomirović, klavir/piano

Jelena Tihomirović i Metod Sironić nastupaju samostalno i kao komorni duo već više od 15 godina, diljem Hrvatske i raznim drugim Europskim zemljama. Njihovo biranje zajedničkog repertoara uvijek je obilježeno idejom inzistiranja na bliskoj i komplementarnoj umjetničkoj komunikaciji u komornim djelima, od razdoblja baroka pa sve do današnjice. Osnivači su dvaju festivala, Dana rane glazbe u Rijeci i Lovran Classica koji ove godine slavi svoje peto jubilarno izdanje. Na ovome koncertu s podnaslovom 'Klasični folklor' pridružuje im se poljska pijanistica Marta Karolina Cader koja već nekoliko godina živi i djeluje u Hrvatskoj i nastupa u klavirskom duu s Jelenom Tihomirović od 2019. godine. Glazbenici će se predstaviti djelima klasičnog repertoara nadahnutim nacionalnim folklorom poput onog iberskog iz pera Mauricea Ravela i Manuela de Falle, južnoslavenskog Borisa Papandopula i češko-moravskog Antonina Dvořaka.

12.07.2022. u 21.00 sati / July 12th 2022. at 9.00 p.m.

KALAMOS KVINTET

Kalamos kvintet jedan je od najinteresantnijih komornih sastava u Hrvatskoj koji oduševljava širu publiku svojim virtouzitetom i tehnički dotjeranim izvedbama, a znalce s izvrsnim obradama djela iz nepresušnog repertoara zapadno europske glazbene tradicije. Osnivač i voditelj ansambla, ukrajinski klarinetist sa stalnom adresom u Zagrebu, Yaroslav Sadovyy umjetnički je voditelj ansambla i tvorac je tih uspješnih obrada. Važan aspekt djelovanja ovog kvinteta njihova je i aktivna suradnja sa suvremenim skladateljima čija djela redovito naručuju, obogaćujući time i repertoar za ovakav sastav. Uz klarinet, čine ga oboistica Katarina Grubić, fagotist Matko Smolčić, bas klarinetist Rude Mimica i saksofonist Aljaž Razdevšek. Predstavit će se djelima M. Brajkovića, B. Papandopula, J.M. Žerovnika, B. Okmace, H. Skljarov, G.Tudora, F. Klinara, S. Zlatić i L. Mjeda Čuperjani i u ponekim djelima ćemo čuti male i vele sopile, tradicionalni instrument primorskog i istarskog folklora.

14.07.2022. u 21.00 sati / July 14th 2022. at 9.00 p.m.

DUO SoliPse (Francuska/France)

Elena Stojčeska, flauta/flute

Romain Petiot, gitara/guitar

Duo flauta - gitara kao glazbeni tandem postoji već od razdoblja klasicizma, no svoj najpopularniji trenutak događa se krajem dvadesetog stoljeća kada argentinski skladatelj Astor Piazzola sklada svoju Povijest tanga za ova dva iznimno komplementarna instrumenta. Duo SoliPse slijedom toga koncentrira svoj repertoar djelima napisanim u prošlom i ovom stoljeću, uz naglasak na promoviranje suvremenih skladatelja čija djela redovito naručuju. Flautistica Elena Stojčeska i gitarist Romain Petiot rade i djeluju u Parizu i često nastupaju diljem Europe i naročito u Makedoniji, rodnoj zemlji polovice ovog interesantnog glazbenog dua. Predstavit će se programom koji također prati folklornu nit vodilju ovog 5. izdanja festivala, skladateljima poput A. Piazzolle, J. Ch. Rosaza, R. Shankara, M. Ravela i M. Tadića.

19.07.2022. u 21.00 sati / July 19th 2022. at 9.00 p.m.

DUO TUDOR-REŽIĆ

Gordan Tudor, saksofon/saxophone

Mislav Režić, gitara/guitar

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik i pedagog. Član je glasovitog Kvarteta Papandopulo i ovo mu je drugi nastup na ovom festivalu. Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih gitarista koji vodi veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač. Ovi glazbenici spajaju vlastite umjetničke senzibilitete predstavljajući se vrlo raznolikim programom suvremenih hrvatskih i stranih skladatelja. Posebnost ovog koncerta je iskazivanje vještine multiinstrumentalnosti umjetnika te korištenje elektroakustičkih pomagala poput pojačala i mikrofona. Predstavit će se djelima M. Paraskakisa, G. Tudora, Ch. Meijeringa, I. Kiš, S. Reicha i I. Božičevića.