Carmen i Šeherezada

Nema aktivnih predstava u ovoj manifestaciji!

Podaci o događaju

Fantastična baletna trupa Ukrainian Classical Ballet vraća se u Lisinski!

 

Nakon baletnog spektakla Orašar koji je rasprodao Lisinski u četiri navrata, poznata ukrajinska baletna trupa predstavlja nam nove uzbudljive priče. Dvije snažne žene, različite i jednake u beskompromisnoj ljubavi, neutaživoj strasti, ali i nepotkupljiva ponosa… suprotstavit će se, svaka na svoj način, muškom svijetu posjedovanja i moći. 

Doživite, osjetite vruće sunce Španjolske i tajnovite noći Orijenta s Carmen i Šeherezadom. Dva pola jedne ljubavi na pozornici Lisinskog ostavit će sve ljubitelje kazališta, drame, glazbe i baleta – bez daha.

 

Originalnost baletnih jednočinki Carmen i Šeherezada čini prilika za gledatelje da dožive dva različita svijeta, dvije apsolutno različite kulture u jednoj večeri i osjete simbiozu emocijama nabijenih pokreta plesača, ali ujedno i dvije velike dramatične ljubavne priče koje i danas ostavljaju bez daha u svijetu baleta. Dodatna je njihova posebnost u tome što su predstave gotovo potpuno u suprotnosti jedna drugoj, što se očituje kroz temperamentne ritmove Carmen u glazbi Georgesa Bizeta i oštri suvremeni koreografski tekst Alberta Alonsa nasuprot emocijom nabijenih pokreta kojima se dočarava priča o Šeherezadi uz glazbu Nikolaja Rimsko-Korskaova i librite o ikoreografiju Mihaila Fokina. Međusobno su neusporedive po stilu koreografije, kostimima plesača i scenografiji. Ukrainian Classical Ballet dosad su ove predstave izvodili 50-ak puta na scenama Meksika, Brazila i Poljske.

 

Energično i strastveno djelo, dramatičan balet izvanredne dinamične koreografije o ljubavi, ljubomori i smrti tragična je priča o slobodi i erotičnosti ciganke Carmen nasuprot istočnjačkoj narodnoj priči Šeherezada iz Tisuću i jedne noći, egzotičnoj baletnoj adaptaciji senzualnih pokreta.