TURNEJA MADŽARSKE DRŽAVNE OPERE

TURNEJA MADŽARSKE DRŽAVNE OPERE  - Ulaznice

Trenutno ne postoje priredbe traženog izvođača.

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za TURNEJA MADŽARSKE DRŽAVNE OPERE. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Ferenc Erkel


„Ladislav Hunyadi”


Opera u tri čina na mađarskom jeziku s titlovima na hrvatskom


Ferenc Erkel je skladao svoju domoljubnu operu 1844. godine na vrhuncu doba reformi, a koncentrira se na jedan od turbulentnih perioda mađarske povijesti, dane nakon pobjede kod Beograda. Junak djela koje se odigrava u vrijeme Hunyadijevih nije Janko Hunyadi ili kasniji Matija Korvin, već plemić koji staje na gubilište, Ladislav. Tadašnji su gledatelji uzbuđeno dočekali djelo koje je sadržavalo ne tako prikrivene poveznice sa političkim previranjima vlastitog doba; naravno i glazba koja slijedi talijanske i francuske uzore, kao i tradicije mađarskih plesova 18. stoljeća su ostavile dojam.


„Iako se u remek djelu Ferenca Erkela uočavaju brojni utjecaji opernih skladatelja toga i ranijih doba, kao i uzorak opernog žanra (Beethoven, Rossini, Donizetti, Halévy, Meyerbeer, itd.), ono ipak zauzima posebno mjesto među nacionalnim operama 19. stoljeća. Dijelom jer glazba posjeduje mađarsku auru, dijelom jer joj priliči opis koji je – duhovito – za balade upotrebljavao jedan mađarski estetičar iz 19. stoljeća: »tragedija, ispričana pjesmom«.


Na premijeri 27. siječnja 1844., operom „Ladislav Hunyadi”, rađa se mađarska nacionalna glazbena drama” – piše András Batta. Djelo koje je od svoje premijere bez prestanka cijenjeno djelo domaćeg repertoara, Mađarska državna opera 2012. godine prikazuje u novoj izvedbi.


____________________________________


Ronald Hynd / Ferenc Lehár


Vesela udovica


Baletna komedija u 3 čina


Produkcija je nastala uz suglasnost Australskog baleta i uz srdačnu pomoć: Verlag Felix Bloch Erben, Berlin/ Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG, Zürich.


Nije riječ o zabuni:  Leharova „Vesela udovica” u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta! Britanski je koreograf Ronald Hynd 1975. godine preradio popularnu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskog baleta. Odabir teme je tada bio nešto novo, naime u to vrijeme nitko nije pokušao postaviti operetu na baletnu pozornicu.


Priča nas vodi u 1905. godinu u izmišljeni grad Pontevedro, gdje je u pariškom veleposlanstvu sve naglavačke: bankrot prijeti gradu i diplomatima ugrožava živce. Jedina im je nada doći do kapitala tako što će udati prebogatu udovicu za njenu staru ljubav. Kroz sve ovo međutim strada veleposlanikov brak. Uzalud, diplomacija nije potrebna samo u politici


Najljepši dijelovi predstave sastavljene od velikih tabloa su dueti i solo dijelovi koji omogućuju prikazivanje karaktera, nadopunjeni često komičnim dijelovima s pantomimom. Koreograf se odlično snalazi s karakternim plesovima u II. činu, iako na čudan način uz glazbu južnoslavenskog karaktera vidimo i jednu poljsku mazurku ( Istina, ova se simpatična varka može pripisati Leháru.). „Vesela udovica” je dobitna mješavina svih sastojaka potrebnih da se gledateljstvo dobro zabavi i uživa u Lehárovoj čudesnoj glazbi. Dokaz je uspjeh ovog baleta koji neprekidno traje duže od 40 godina. Mađarska premijera ovog komada održana je 22. veljače 2014. U Kazalištu Erkel u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta.