Orašar na ledu

Orašar na ledu  - Ulaznice

Trenutno ne postoje priredbe traženog izvođača.

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Orašar na ledu. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Balet Orašar nezaobilazna je tema božićnog razdoblja, najuže povezana s dječjim svijetom odrastanja, mašte i snova. Balet na početku nije bio dobro prihvaćen iako je Orašar suita sastavljena od glazbenih dijelova iz baleta bila izvedena punih devet mjeseci ranije i potpuno je oduševila ondašnju publiku. Popularnost baleta Orašar počinje rasti tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća te je od tada božićne blagdane skoro nemoguće zamisliti bez ove izvedbe.


Popularnost Orašara poprimila je goleme svjetske razmjere te se diljem svijeta ovaj balet izvodi po nekoliko puta dnevno u više kazališta nekih zemlja. Kako u Hrvatskoj tako i u svijetu za ovo, jedno od najljepših dijela klasičnog baleta, uvijek se traži ulaznica više, jer su sve već uobičajeno rasprodane čim ih se najave u prodaji. Neke baletne kuće samo na osnovu Orašara zarade preko četvrtine svojih godišnjih prihoda. Figurice, lutke i ostali suveniri iz baleta Orašar najdragocjenije su uspomene i suveniri koji se kupuju i pomno čuvaju u obiteljima diljem svijeta.


Originalno trajanje baleta Orašar iznosi 85 minuta, a sastavljen je od dva čina. Balet vodi kroz čarobni svijet mašte, bajkovitu božićnu priču o djevojčici i čarobnjaku te igračkama koje po noći ožive.


U prvom činu radnja počinje na sam Badnjak, kao tradicionalna obiteljska proslava. Božićna jelka je okićena i okupljaju se djeca koja se dive ukrasima i blještavosti božićnog drvceta. Klarin ujak Drosselmeyer, vješti lutkar na poklon donosi svakom djetetu interesantne lutke, ali i još jedan specijalni dar. To je lutka Orašar u liku vojnika koji Klari odmah priraste srcu. Po odlasku na spavanje malenu Klaru bude miševi a ona u strahu za svog dragog Orašara silazi u predvorje u kojem sreće miševe koji ju napadaju. Ljepota ove bajke očituje se u hrabrosti Orašara koji spašava malu Klaru od kralja miševa.


U drugom činu oživljava se preobrazba Orašara u prekrasnog princa koji Klaru odvodi kroz magičnu mjesečinu i snježne pahulje u svijet Vile šećera u kojem caruju ukusna čokolada iz Španjolske, mirisna kava s Bliskog istoka, raznobojne lizalice iz Rusije, raskošan čaj iz Kine i mnogobrojne druge slastice. Najljepši je dio koji završava muzikalnim valcerom u kojem sve slastice plešu zajedno, a Klara se polako budi i shvaća kako je sve to bio predivan blagdanski san.