Mate Bulić

Trenutno ne postoje priredbe traženog izvođača.

Primite obavijest o dostupnosti ulaznica

Prvi saznajte kada vaš omiljeni izvođač dolazi na eventim.hr

Potvrđivanjem pretplate, pristajete na Uvjeti korištenja i Izjavu o zaštiti osobnih podataka

Bez ocjene

Trenutno nema Fan Reporta za Mate Bulić. Budi prvi koji će napisati Fan Report

O izvođaču

Mate Bulić je hrvatski pjevač koji popularnost stječe devedesetih godina. Popularno zvani “Kralj dijaspore” je tijekom karijere snimio deset albuma, a 2015. godine je koncertom u kristalnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio trideset godina karijere. Više od trideset godina s obitelji živi u Njemačkoj.

 

Još u srednjoj školi se počeo ozbiljno baviti glazbom, a nakon završetka studija je odmah dobio priliku da postane profesor u Ekonomskoj školi u Mostaru. Na iznenađenje sviju je odbio ponudu i 1981. godine se odselio u Frankfurt.

Po dolasku u Njemačku gitaru i pjesmu je morao zamijeniti bauštelom. Iako je njegova diploma bila nostrificirana i priznata, zbog nepoznavanja njemačkog jezika je mogao raditi samo kao fizički radnik. Šest godina je proveo radeći na baušteli i istovarajući robu iz kamiona, a onda ga je supruga nagovorila da se posveti pjevanju.

Među hrvatskim iseljeništvom je stekao veliku popularnost nakon nastupa u hrvatskim domovima, koje je dogovorio preko hrvatske zajednice u Njemačkoj. Sredinom devedesetih je prozvan “Kraljem dijaspore”, a u isto vrijeme je postao poznat i u Hrvatskoj, jer su Hrvati koji su živjeli u Njemačkoj slali njegove CD-ove obiteljima u Hrvatskoj.

Petnaest godina karijere je proveo u Njemačkoj, a za to je vrijeme prodao 100 tisuća CD-ova i surađivao s poznatim imenima poput Zrinka Tutića i Nikše Bratoša. Matin menadžer Ivica Bubalo je 1998. godine bio uvjeren da on može napuniti stadion na Poljudu. Iako nije bio siguran u svoju popularnost Bulić je pristao održati koncert. Posjetilo ga je 30 tisuća ljudi, a pet tisuća ih je ostalo bez ulaznice. To je bio prvi koncert kojim je nakon završetka Domovinskog rata bio ispunjen Poljud, a Mati je omogućio proboj na hrvatsku glazbenu scenu. Bio je iznenađen što su svi znali tekstove njegovih pjesama napamet.

Početkom devedesetih je upoznao Marka Perkovića Thompsona s kojim je do danas ostao prijatelj, a povezani su i kumstvom. Marko je bio kum na krizmi Matine mlađe kćeri, a Mate je kum Markovom sinu. Njih dvojica su godinama nastupali zajedno, a Thompson ga je jednog dana pozvao i rekao da ima hit za njega. Bilo je riječ o pjesmi “Gori borovina”, a nakon te pjesme je napisao još osam pjesama za Matu. Održali su zajednički koncert prilikom dočeka Marina Čilića u Međugorju, nakon što je on osvojio US Open 2014. godine. Preko Thompsona je upoznao i Miroslava Škoru, a njih trojica su, nazvavši se “Tri kuma”, zajedno izdali nosač zvuka.

2011. godine je snimio duet s Majom Šuput. Tekst za pjesmu “Dvije lude” je napisala Antonija Šuput, a glazbu Marko Perković Thompson. Suradnja je počela na poziv Branka Mihaljevića koji je napravio aranžman, a pjesma se našla kao najavni singl Matinog novog albuma “Domu mom”.

2015. godine je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio 30 godina karijere. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a u večeri u kojoj se slavila bogata karijera uživale su brojne osobe iz javnog života.

2016. godine je objavio singl “Pjevam i plačem”, nastao prema istinitoj priči koja se za vrijeme rata dogodila u Vukovaru. Iste godine je započeo s pisanjem autobiografske knjige u kojoj je želio opisati dane slave, ali i teške početke kada je kao fizički radnik radio u Njemačkoj.

Najveća postignuća

Mate je u svojoj bogatoj karijeri objavio deset albuma. Iza njega su stotine koncerata održanih diljem svijeta, pregršt hitova te brojne festivalske nagrade i suradnja s nekima od najpopularnijih imena domaće scene.