Učitavanje...

Dostupni datumi

Podaci o događaju

125 GODINA OD PRAIZVEDBE SLAVNOG BALETA

GLAZBA PETRA ILJIČA ČAJKOVSKOG

Orašar na ledu

u izvedbi St. Petersburg State Ballet  On Ice

11. studeni  2018. - RIJEKA, HNK Ivana pl. Zajca

Božićnu priču o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog, već svi znamo. Bajkoviti Orašar, svjetski omiljena božićna baletna predstava po prvi puta dolazi u naše krajeve u spoju baleta i umjetničkog klizanja!

19.prosinca daleke 1892. godine prvi puta je izveden Orašar. Balet stvoren po narudžbi direktora Carskih kazališta, kojeg je napisao i skladao sam Petar Iljič Čajkovski, imao je dobre predispozicije, kao i njegova mnoga druga, što operna, što baletna djela, steći besmrtnu slavu.125 godina izvođenja predstave svjedoče upravo o tome kako je Orašar postao njegova najizvođenija baletna predstava.

Nezaobilazna božićna priča, rado viđena u cijelom svijetu, u izvedbi St.Petersburg State baleta u Hrvatsku dolazi sa 3 kamiona opreme, zbog raskošne scenografije, sa 25 vrhunskih pleasača, a prvu predstavu ćemo imati priliku gledati u Rijeci , 17.11.2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc.

Raskošan i cijenjeni Saint Petersburg State balet, 1995. godine počinje sa nastupima na ledu, na pozornicama opernih i kazališnih pozornica. Na svojem početku, izvode najpoznatije balete poput “Uspavana ljepotica”, “Labuđe jezero”, “Orašar”, “Pepeljuga” i “ Romeo i Julija” diljem Rusije. Od tada do danas, svoje nastupe su proširili na ostatak svijeta – Europu, SAD, Kanadu, čak i Koreju, a svojim performansima pomiču granice mašte mnogobrojnih djevojčica i dječaka i njihovih obitelji dijljem svijeta!

Sve produkcije organizira glavni koreograf Merited Artist Rusije, Konstantin Rassadin. Ovo je po prvi put na svijetu da pravi klasični baleti u klasičnim baletnim kostimima i setovima izvode na ledu klizalište postavljenom na pozornici kazališta.

O ulaznicama:

Prva predstava zakazana je za 17.11.2018., s cijenam od 240,00 – 410,00 kuna, a djeca do 14 godina imaju poseban popust pa njihova ulaznica za svaku kategoriju iznosti 110 kuna.

Renomirani Petrogradski nacionalni balet na ledu, koji je osnovan 1967. godine od strane fantastičnog koreografa Konstantina Boyarskog broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova Rusije. U različita vremena u Baletu su  nastupali i višestruki svjetski i europski prvaci, Ludmila Beloussova, dvostruka olimpijka te Oleg Protopopov i Alexei Ulanov, također olimpijci. Na čelu baleta sjedi umjetnički ravnatelj koji je bivši solist svjetski poznatog Mariinskog baleta,a glazbeni ravnatelji, ujedno i jedan od suosnivača baleta - Leo Korkhin je istaknuti ruski dirigent koji osim brojnih orkestara, vodi i akademski simfonijski orkestar Društva filharomonijskih znanosti iz Saint Petersburga.

Osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima ulaze besplatno, pratnja plaća punu cijenu ulaznice.

Djeca do 2 godine ulaze besplatno.