Učitavanje...

Slobodne Orašar na ledu ulaznice

Filtrirajte pretragu

location

Bez ocjene

Napišite Fan Report

Trenutno nema Fan Reporta za Orašar na ledu. Budi prvi koji će napisati Fan Report


O izvođaču

125 GODINA OD PRAIZVEDBE SLAVNOG BALETA

GLAZBA PETRA ILJIČA ČAJKOVSKOG

Orašar na ledu

u izvedbi St. Petersburg State Ballet  On Ice

11. studeni  2018. - RIJEKA, HNK Ivana pl. Zajca

Božićnu priču o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog, već svi znamo. Bajkoviti Orašar, svjetski omiljena božićna baletna predstava po prvi puta dolazi u naše krajeve u spoju baleta i umjetničkog klizanja!

19.prosinca daleke 1892. godine prvi puta je izveden Orašar. Balet stvoren po narudžbi direktora Carskih kazališta, kojeg je napisao i skladao sam Petar Iljič Čajkovski, imao je dobre predispozicije, kao i njegova mnoga druga, što operna, što baletna djela, steći besmrtnu slavu.125 godina izvođenja predstave svjedoče upravo o tome kako je Orašar postao njegova najizvođenija baletna predstava.

Nezaobilazna božićna priča, rado viđena u cijelom svijetu, u izvedbi St.Petersburg State baleta u Hrvatsku dolazi sa 3 kamiona opreme, zbog raskošne scenografije, sa 25 vrhunskih pleasača, a prvu predstavu ćemo imati priliku gledati u Rijeci , 17.11.2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc.

Raskošan i cijenjeni Saint Petersburg State balet, 1995. godine počinje sa nastupima na ledu, na pozornicama opernih i kazališnih pozornica. Na svojem početku, izvode najpoznatije balete poput “Uspavana ljepotica”, “Labuđe jezero”, “Orašar”, “Pepeljuga” i “ Romeo i Julija” diljem Rusije. Od tada do danas, svoje nastupe su proširili na ostatak svijeta – Europu, SAD, Kanadu, čak i Koreju, a svojim performansima pomiču granice mašte mnogobrojnih djevojčica i dječaka i njihovih obitelji dijljem svijeta!

Sve produkcije organizira glavni koreograf Merited Artist Rusije, Konstantin Rassadin. Ovo je po prvi put na svijetu da pravi klasični baleti u klasičnim baletnim kostimima i setovima izvode na ledu klizalište postavljenom na pozornici kazališta.

O ulaznicama:

Prva predstava zakazana je za 17.11.2018., s cijenam od 240,00 – 410,00 kuna, a djeca do 14 godina imaju poseban popust pa njihova ulaznica za svaku kategoriju iznosti 110 kuna.

Renomirani Petrogradski nacionalni balet na ledu, koji je osnovan 1967. godine od strane fantastičnog koreografa Konstantina Boyarskog broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova Rusije. U različita vremena u Baletu su  nastupali i višestruki svjetski i europski prvaci, Ludmila Beloussova, dvostruka olimpijka te Oleg Protopopov i Alexei Ulanov, također olimpijci. Na čelu baleta sjedi umjetnički ravnatelj koji je bivši solist svjetski poznatog Mariinskog baleta,a glazbeni ravnatelji, ujedno i jedan od suosnivača baleta - Leo Korkhin je istaknuti ruski dirigent koji osim brojnih orkestara, vodi i akademski simfonijski orkestar Društva filharomonijskih znanosti iz Saint Petersburga.

Osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima ulaze besplatno, pratnja plaća punu cijenu ulaznice.

Djeca do 2 godine ulaze besplatno.

Balet Orašar nezaobilazna je tema božićnog razdoblja, najuže povezana s dječjim svijetom odrastanja, mašte i snova. Balet na početku nije bio dobro prihvaćen iako je Orašar suita sastavljena od glazbenih dijelova iz baleta bila izvedena punih devet mjeseci ranije i potpuno je oduševila ondašnju publiku. Popularnost baleta Orašar počinje rasti tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća te je od tada božićne blagdane skoro nemoguće zamisliti bez ove izvedbe.

Popularnost Orašara poprimila je goleme svjetske razmjere te se diljem svijeta ovaj balet izvodi po nekoliko puta dnevno u više kazališta nekih zemlja. Kako u Hrvatskoj tako i u svijetu za ovo, jedno od najljepših dijela klasičnog baleta, uvijek se traži ulaznica više, jer su sve već uobičajeno rasprodane čim ih se najave u prodaji. Neke baletne kuće samo na osnovu Orašara zarade preko četvrtine svojih godišnjih prihoda. Figurice, lutke i ostali suveniri iz baleta Orašar najdragocjenije su uspomene i suveniri koji se kupuju i pomno čuvaju u obiteljima diljem svijeta.

Originalno trajanje baleta Orašar iznosi 85 minuta, a sastavljen je od dva čina. Balet vodi kroz čarobni svijet mašte, bajkovitu božićnu priču o djevojčici i čarobnjaku te igračkama koje po noći ožive.

U prvom činu radnja počinje na sam Badnjak, kao tradicionalna obiteljska proslava. Božićna jelka je okićena i okupljaju se djeca koja se dive ukrasima i blještavosti božićnog drvceta. Klarin ujak Drosselmeyer, vješti lutkar na poklon donosi svakom djetetu interesantne lutke, ali i još jedan specijalni dar. To je lutka Orašar u liku vojnika koji Klari odmah priraste srcu. Po odlasku na spavanje malenu Klaru bude miševi a ona u strahu za svog dragog Orašara silazi u predvorje u kojem sreće miševe koji ju napadaju. Ljepota ove bajke očituje se u hrabrosti Orašara koji spašava malu Klaru od kralja miševa.

U drugom činu oživljava se preobrazba Orašara u prekrasnog princa koji Klaru odvodi kroz magičnu mjesečinu i snježne pahulje u svijet Vile šećera u kojem caruju ukusna čokolada iz Španjolske, mirisna kava s Bliskog istoka, raznobojne lizalice iz Rusije, raskošan čaj iz Kine i mnogobrojne druge slastice. Najljepši je dio koji završava muzikalnim valcerom u kojem sve slastice plešu zajedno, a Klara se polako budi i shvaća kako je sve to bio predivan blagdanski san.


Alarm za ulaznice

Primajte obavijesti o budućim događajima i događanjima.

Ne propustite gostovanje Orašara na ledu u regiji! Pretplatite se na Ticket Alarm i putem e-maila saznajte sve novosti o izvođaču!